Της Ευγενίας Κωνσταντίνου
Λογοθεραπεύτρια – Μέλος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Όλοι έχουμε αντιληφθεί πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, περιμένοντας ενημέρωση, οδηγίες και καθοδήγηση,.
Ως λογοθεραπευτές, κληθήκαμε την περσινή σχολική χρονιά, να εφαρμόσουμε και να μοιραστούμε τρόπους και τεχνικές προστασίας. Η εξάπλωση του Covid-19, οδήγησε στην ανάγκη για εξεύρεση νέων τρόπων εργασίας. Χρησιμοποιήσαμε την εμπειρία και την επαγγελματική μας κρίση, για να αξιολογήσουμε τι είναι ΑΣΦΑΛΕΣ και πρακτικά ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ στην Λογοθεραπεία.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η λοίμωξη μπορεί να προκληθεί από τη μετάδοση με σταγονίδια μέσω επαφής με τη βλεννογόνο, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους λογοθεραπευτές, αυξάνουν τον κίνδυνο παραγωγής αερομεταφερόμενων σωματιδίων. Συνεπώς, καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό. Πέραν από κάθε πρωτόκολλο υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε για να παρέχουμε Λογοθεραπεία, είναι σημαντικές οι βασικές προφυλάξεις που πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά, για να διασφαλίζεται η μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών. Η εφαρμογή των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους εκπαιδευτικούς και ειδικά για τους λογοθεραπευτές.
Στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης και προστασίας που πρέπει να εφαρμόζονται στο μάθημα της Λογοθεραπείας, σημειώνω τα εξής:
– Η ροή των συνεδριών να γίνεται κατά τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει τα κενά μεταξύ τους, προκειμένου να αερίζονται επαρκώς οι αίθουσες.
– Τήρηση των αποστάσεων των 2 μέτρων μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή/ριας με χρήση διαφανούς προστατευτικής μάσκας
– Τήρηση του χρόνου που αναλογεί σε κάθε παιδί με την προσέλευση και την αποχώρηση
-Δημιουργία ενημερωτικού υλικού (πόστερ/αφισας, video, κ.ά.) για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τις πρακτικές πλυσίματος των χεριών και υγιεινής
– Πιστή τήρηση διαδικασίας απολύμανσης επιφανειών και αντικειμένων
– Επιμελές πλύσιμο χεριών πριν και μετά από κάθε συνεδρία και χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος
– Αποφυγή ομαδικών μαθημάτων
– Περιορισμός ανταλλαγής θεραπευτικού και παιδαγωγικού υλικού
– Περιορισμός ανταλλαγής έντυπου υλικού χέρι με χέρι
– Αποστολή στους γονείς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υλικό λογοθεραπείας που χρησιμοποιείται στο μάθημα
– Αποφυγή εξέτασης στοματοπροσωπικων δομών, καθώς κινδυνεύουμε άμεσα να μολυνθούμε από συμπτωματικό φορέα της νόσου, λαμβάνοντας υπόψη πως ο ιός εντοπίζεται κυρίως στον στοματοφάρυγγα
Όλα τα πιο πάνω αναδεικνύουν και τις επιπλέον δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Λογοθεραπευτές. Η χρήση μάσκας από τους μαθητές/ριες , η οποία κρίνεται από την μία υποχρεωτική έτσι ώστε να μηδενίζονται οι πιθανότητες μετάδοσής του ιού, από την άλλη καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διεξαγωγή της συνεδρίας λογοθεραπείας αφού ο λογοθεραπευτής/ρια δεν θα έχει οπτική επαφή με την στοματική κοιλότητα. Συνεπώς το ΥΠΠΑΝ οφείλει να εξετάσει σοβαρά την εφαρμογή άλλων λύσεων προστασίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας λογοθεραπείας.
Σήμερα, που με τη μεγαλύτερη ευκολία παίρνονται αποφάσεις οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία στρέφονται κατά των εκπαιδευτικών, δεν μπορούμε παρά να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ άλλους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών, πάντα προς όφελος των μαθητών/ριων μας.