Του Μάριου Ρήγα
Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ – Μέλος Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Έξι ολόκληροι μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ο Covid-19 έκανε την εμφάνισή του στο νησί. Έξι ολόκληρους μήνες το Υπουργείο Παιδείας και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση, αποτυγχάνουν παταγωδώς να χειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον χώρο της παιδείας.
Από το κλείσιμο των σχολείων στις 13 Μαρτίου, μέχρι και την επαναλειτουργία των σχολείων στις 21 Μαΐου, το ΥΠΠΑΝ έδωσε ρεσιτάλ προχειρότητας και αναποτελεσματικότητας. Επιγραμματικά, να θυμίσω ότι το ΥΠΠΑΝ σε καμία περίπτωση κατάφερε να κατευθύνει και να δώσει λύσεις στα θέματα που αφορούν την παιδεία (π.χ. ελλιπής επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλληλοσυγκρουόμενες εγκύκλιοι και αμφίσημες οδηγίες προς τις διευθύνσεις των σχολείων, απουσία συντονισμού και στήριξης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ολιγωρία και αδυναμία στο να παρασχεθεί ο απαιτούμενος τεχνολογικός εξοπλισμός σε παιδιά που δεν είχαν, αθέτηση εξαγγελίας για οικονομική στήριξη παιδιών που λάμβαναν σίτιση στο σχολείο). Το μόνο που έκανε ο Υπουργός Παιδείας ήταν να εξωραΐζει την κατάσταση στα ΜΜΕ καλύπτοντας τις δικές του αδυναμίες, παραπλανώντας και επιρρίπτοντας ταυτόχρονα την ευθύνη για ό,τι στραβό συνέβαινε στους εκπαιδευτικούς. Η εξ αποστάσεως στήριξη και εκπαίδευση λειτούργησε λόγω της ευσυνειδησίας των εκπαιδευτικών και της στήριξης των Συνδέσμων Γονέων.
Η ελλιπής έως ανύπαρκτη διαχείριση της κατάστασης από το ΥΠΠΑΝ συνεχίστηκε και κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (μέχρι και τις 30 Ιουνίου). Κι ενώ υπήρχε ο χρόνος, τα σχολεία επαναλειτούργησαν χωρίς την όποια ουσιαστική προεργασία από πλευράς του ΥΠΠΑΝ. Να θυμηθούμε ότι το ΥΠΠΑΝ ανακοίνωσε το Πρωτόκολλο Ασφάλειας και Υγείας για αντιμετώπιση του Covid-19 ελάχιστες ώρες πριν την επιστροφή των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η εν λόγω καθυστέρηση εξανάγκασε τόσο τις Σχολικές Εφορείες όσο και το προσωπικό των σχολείων (εκπαιδευτικό και βοηθητικό), να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και παραλείψεων του Υπουργείου. Το Υπουργείο, μεταξύ άλλων, απέκλεισε μεγάλη μερίδα του μαθητικού πληθυσμού (παιδιά που εμπίπτουν στην Ειδική Εκπαίδευση), άφησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα σχολεία υποστελεχωμένα σε διδακτικό προσωπικό, δεν κατάφερε να δώσει λύσεις αναφορικά με την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και απέτυχε να προμηθεύσει όλα τα παιδιά με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. Τα σχολεία επαναλειτούργησαν λόγω της ευσυνειδησίας των εκπαιδευτικών και της συμβολής των Συνδέσμων Γονέων και των Σχολικών Εφορειών.
Κι ενώ μεσολάβησαν δύο μήνες (χρόνος για περισυλλογή, προετοιμασία και συντονισμό), δύο ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εξακολουθούμε να είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές». Το ΥΠΠΑΝ απροετοίμαστο, χωρίς πλάνο και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ανακοινώνει ως μοναδικό μέτρο για αντιμετώπιση της κατάστασης την υποχρεωτική χρήση μάσκας, αγνοώντας τις ειδικές παραμέτρους που ισχύουν για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Δύο ημέρες μετά αλλάζει την απόφαση. Αποφασίζει να αυξήσει τον αριθμό των παιδιών από 12 που ήταν τον Μάιο – Ιούνιο σε 25. Προσπαθεί να βρει τρόπους να χωρέσει όλα τα παιδιά σε μια τάξη. Προτείνει το πρωτάκουστο – να ενωθούν 2 θρανία με επιπρόσθετο ξύλο στη μέση. Αγνοεί συστάσεις ειδικών, αποστάσεις ασφαλείας, όγκο μαθητή και τετραγωνικά τάξεων. Στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τα σχολεία Δημοτικής αναφέρει «Η διάταξη των θρανίων ή/και του τρόπου που κάθονται τα παιδιά στην αίθουσα διδασκαλίας ή στον χώρο που θα καθοριστεί, γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει μεταξύ των παιδιών απόσταση, τουλάχιστον, ενός (1) μέτρου. Ο/Η εκπαιδευτικός καθορίζει τον χώρο διακίνησής του/της σε απόσταση ακτίνας, τουλάχιστον, δύο (2) μέτρων από το πλησιέστερο θρανίο και τους/τις μαθητές/μαθήτριες» (σελ. 4). Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναιρεί επί της ουσίας την απόφαση για ένωση θρανίων. Το ΥΠΠΑΝ είχε ανακοινώσει από τις αρχές Αυγούστου ότι είχαν παραγγελθεί μονά θρανία. Ωστόσο, διαφάνηκε πως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Την Πέμπτη, 27 Αυγούστου, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ζητά από τις Διευθύνσεις των σχολείων (που δεν είναι ακόμα στα σχολεία) να υποβάλουν τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων θρανίων. Κανένα άλλο μέτρο προστασίας παιδιών και προσωπικού. Ενέργειες πρόχειρες και χωρίς συντονισμό. Καμία ρύθμιση για ωρολόγια προγράμματα και διδακτέα ύλη. Καμία επιπλέον στήριξη του εκπαιδευτικού έργου. Για τα Νηπιαγωγεία και την Ειδική Εκπαίδευση ούτε λόγος. Η στελέχωση εξακολουθεί να είναι ελλιπής. Τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το ΥΠΠΑΝ ακόμα ψάχνεται.
Εισηγήσεις έχουν γίνει πολλές. Από τον Ιούνιο η ΠΟΕΔ προειδοποιεί και προτείνει λύσεις. Επίσημα, σε συναντήσεις, γραπτώς, με κάθε τρόπο. Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και πριν ακόμα τελειώσει η περσινή χρονιά προειδοποιούσαμε ότι τον Σεπτέμβρη πρέπει να ισχύσουν ειδικές ρυθμίσεις στα σχολεία. Προτείναμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις αναφορικά με: (1) τον αριθμό των μαθητών στην τάξη, (2) την αναδιάρθρωση και μείωση της διδακτέας ύλης, (3) την αναδιάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος, (4) την έγκαιρη και σωστή στελέχωση, (5) την αύξηση των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας, (6) την ενίσχυση των μαθητών που επηρεάστηκαν περισσότερο από την αναστολή φοίτησης, (7) την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, (8) την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και (9) την επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος. Οι Οργανωμένοι Γονείς προτείνουν επίσης τη λήψη αντίστοιχων μέτρων. Η Κυβέρνηση δείχνει να μη θέλει να επενδύσει στην παιδεία και την υγεία. Δυστυχώς προσπαθούν να εφαρμόσουν το πιο οικονομικό σενάριο, ανεξαρτήτως άλλου κόστους (μαθησιακού, συναισθηματικού/ψυχολογικού, υγειονομικού). Ως εκπαιδευτικοί απαιτούμε να ανοίξουν τα σχολεία και να είναι έτοιμα να υποδεχθούν όλα τα παιδιά με ασφάλεια. Να είναι έτοιμα να προσφέρουν τα μέγιστα στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί, οι Σύνδεσμοι Γονέων και οι Σχολικές Εφορείες θα προσπαθήσουν να επιτελέσουν στο ακέραιο το έργο τους. Θα προσπαθήσουν να καλύψουν και πάλι τις αδυναμίες του ΥΠΠΑΝ. Παραφράζοντας την φράση του αρχαίου Έλληνα ποιητή Μένανδρου, ταιριάζει στην περίπτωση «Το τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».