Της Χρίστης Βασιλείου
Λογοθεραπεύτρια – Μέλος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Το ΥΠΠΑΝ έχει δημόσια δεσμευτεί ότι τη φετινή χρονιά θα στελεχώσει σωστά και έγκαιρα τις σχολικές μας μονάδες έτσι ώστε να μπορέσει η σχολική χρονιά να ξεκινήσει νωρίτερα προς ουσιαστικό όφελος των μαθητών και μαθητριών μας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Προοδευτική έχει σημειώσει πολλές φορές την ανάγκη για μείωση του μεγάλου αριθμού εκτάκτων (αορίστου και συμβασιούχων) ειδικά στον κλάδο της Ειδικής Εκπαίδευσης, όπου ο αριθμός των εκτάκτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Επομένως, στο ΥΠΠΑΝ, αν επιθυμία και στόχος τους είναι όντως η έγκαιρη και σωστή στελέχωση, πρέπει να αυξήσουν τις οργανικές θέσεις σε τέτοιο βαθμό στην εκπαίδευση, έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό των εκτάκτων να μην υπερβαίνει το 7% συνολικά κάθε κλάδου.
Μέσω των ακόλουθων περσινών συγκεντρωτικών στοιχείων διαφαίνεται το διογκωμένο πρόβλημα στην Ειδική Εκπαίδευση. Το ποσοστό εκτάκτων εκπαιδευτικών στον κλάδο των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών ξεπερνά το 39,6%, στον κλάδο της Λογοθεραπείας, το 48,4%, στον κλάδο της Φυσιοθεραπείας, 55,1%, στον κλάδο της Εργοθεραπείας, 61,2%, στη Μουσικοθεραπεία, 63,1%, στην Ειδική Γυμναστική, 44,4% στους Δασκάλους Κωφών 31,8% και 28,6% στους Δασκάλους Τυφλών Σε μικρότερα ποσοστά παραμένει στον κλάδο των Δασκάλων με ποσοστό 8% και των Νηπιαγωγών με 14,5%.
Ο μεγάλος αριθμός εκτάκτων είναι μία από τις κυριότερες αιτίες οι οποίες προκαλούν καθυστέρηση στην στελέχωση και αυτό είτε λόγω των διπλών συμβάσεων, είτε λόγω του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για αποδοχή της σύμβασης, είτε της διαδικασίας που απαιτείται (έγκριση Υπουργικού και έγκριση Επιτροπής Οικονομικών Βουλής), είτε της περίφημης «οροφής» στον αριθμό των εκπαιδευτικών, η οποία δυσκολεύει την ολοκλήρωση της στελέχωσης. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι τα τελευταία έτη, οι διορισμοί και οι τοποθετήσεις να συνεχίζουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ή ακόμη και μέχρι τα μέσα της σχολικής χρονιάς.
Η καθυστέρηση στην στελέχωση λόγω και του μεγάλου αριθμού εκτάκτων εκπαιδευτικών προκαλεί δυσλειτουργία στις σχολικές μονάδες και στερεί από τους μαθητές και μαθήτριες την παροχή ειδικής εκπαίδευσης για όσο χρονικό διάστημα καθυστερεί. Επιπλέον, η συνεχόμενη εναλλαγή των ειδικών εκπαιδευτικών κάθε χρονιά στις σχολικές μονάδες προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στη στοχοθέτηση του προγράμματος κάθε μαθητή καθώς και στις σχέσεις μαθητή-ειδικού εκπαιδευτικού, σχέσεις στις οποίες απαιτείται σταθερότητα. Το γεγονός αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για άτομα που χρειάζονται ιδιαίτερη σταθερότητα σε αυτές τις σχέσεις, καθώς πρόκειται για μαθητές/ριες με ΔΑΦ και ΔΕΠ-Υ και μαθητές/ριες που φοιτούν σε ειδικές μονάδες και ειδικά σχολεία και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην απωλέσουν μέρα από τα μαθήματα και τις θεραπείες τους.
Το ΥΠΠΑΝ έχει υποχρέωση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην αύξηση των οργανικών θέσεων ειδικά στον κλάδο της Ειδικής Εκπαίδευσης, αν πραγματικά θέλει να πετύχει την έγκαιρη και σωστή στελέχωση των σχολικών μας μονάδων.